Netherlands Startpage
Image default
Eten en drinken

De paella pan

De beruchte paella pan is de pan waaraan de paella zijn naam aan ontleent, de pan is wijd en maar halfhoog, met een oortje aan beide kanten in plaats van een hendel, het doet veel denken aan een wok pan, alhoewel de wok pan veel hoger is.

 

In het oude Latijns werd deze pan patella genoemd en de Fransen namen de pan soort over, maar veranderden de naam in paella en de Spanjaarden namen het weer van de Fransen over en hielden de naam gewoon. Een andere leuke verhaal is dat de naam paella niet van het oude Franse woord voor de pan komt, maar dat het uit het oude Spaanse koninkrijk komt.

 

Het verhaal gaat als volgt, een Spaanse koningin zou op bezoek komen in een kleine dorp in Valencia en de dorpsbewoners maakten een gerecht voor haar klaar met verschillende soorten vlees, groente en rijst. De koningin was heel erg blij met het maaltijd en zei zelfs tegen de dorpsbewoners dat dit een koninklijke maaltijd was. De dorpsbewoners hadden de maaltijd speciaal voor haar bereid en zo komt de gerecht aan zijn naam, want in het oude Valencia is “voor haar” para ella, wat later in de volksmond paella werd.

 

In Spanje word de paella als een koninklijk maaltijd gezien en het werd vaak in de paleizen geserveerd, dus het verhaal kan best kloppen.

Voor meer info : bezoek website