e-sigaret

Wat is een e-sigaret

U komt het tegenwoordig weleens in het nieuws tegen of leest er een advertentie over: de e-sigaret van Premium Smoking. Dit staat voor elektronische sigaret en het apparaatje wordt ook weleens een shisha pen genoemd. Zoals de naam e-sigaret eigenlijk al aangeeft, is het geen normale sigaret maar een elektronische. Het is dus meer een apparaat dan iets om daadwerkelijk aan te steken en op te branden. De e-sigaret is in de jaren ’60 al uitgevonden, maar op dat moment werd er weinig mee gedaan. Begin deze eeuw is in China het model omgebouwd tot een model e-sigaret wat voor de grote markt beschikbaar kon komen. Sinds ongeveer 2007 wordt de e-sigaret ook verkocht op de Nederlandse markt. Het apparaatje ziet er uit als een soort blokfluit, alleen dan wat kleiner. Het bestaat uit een batterij en een verwarmingselement. Door de warmte van de batterij zal het verwarmingselement damp verspreiden. Deze damp kan verschillende smaakjes hebben. De vloeistof die verdampt wordt, moet u los bijkopen en telkens bijvullen. Hier zijn een aantal bijzondere smaken in verkrijgbaar, zodat er altijd iets bij zit wat u lekker vindt. Deze damp komt vrij als u de sigaret aan doet en dit kunt u vervolgens inademen. De vloeistof wordt verkocht met zowel wel nicotine als geen nicotine. U kunt er dus zelf voor kiezen of u de e-sigaret gebruikt ter vervanging van uw normale rookwaren of dat u het gebruikt voornamelijk omdat u de smaak van de damp lekker vindt.

De verschillen tussen gewone sigaretten en de e-sigaret

Gebruikers van de e-sigaret claimen een aantal gezondheidsvoordelen van dit apparaatje ten opzichte van gewone sigaretten. Zo zeggen zij dat:

  • het uithoudingsvermogen verbetert
  • de ademhaling beter wordt en ze minder last hebben van hoesten
  • de conditie van het haar en de huid zien verbeteren
  • het smaak- en reukvermogen terug komt en mensen op deze manier meer kunnen genieten van hun eten
  • de conditie van hun gebit er op voor uit gaat

Er zijn dus een aantal voordelen van het gebruik van de e-sigaret ten opzichte van traditionele sigaretten. Verder krijgt u door het gebruik van de e-sigaret minder schadelijke stoffen binnen. Gewone sigaretten bevatten naast nicotine een aantal schadelijke en zelfs kankerverwekkende stoffen, hierbij kunt u denken aan teer. Door de e-sigaret te gebruiken, krijgt u wel nicotine maar geen schadelijke stoffen binnen. Verder is het soort verbranding van de vloeistof anders dan de verbranding van de tabak. De verbrandingswijze van de e-sigaret is beter voor uw gezondheid, u krijgt minder roetdeeltjes en andere schadelijke stoffen binnen. Als laatste voordeel claimen mensen vaak dat de e-sigaret overal gebruikt mag worden. In veel restaurants of andere openbare gelegenheden mag u niet meer roken, door het rookverbod dat de overheid heeft ingesteld. Dit rookverbod geldt (nog) niet voor de e-sigaret. De enige uitzondering hierop zijn ruimtes waar mensen schade kunnen ondervinden van de damp die uit de apparaatjes komt, hierbij kunt u denken aan bijvoorbeeld het ziekenhuis. De gezondheidsclaims die hierboven beschreven staan zijn nog niet volledig onderbouwd door wetenschappelijk onderzoek. Momenteel wordt er veel onderzoek verricht naar de werking en de effecten van het gebruik van e-sigaretten. Zo wordt er bijvoorbeeld uitgezocht of er inderdaad verschillen zijn voor uw gezondheid in het gebruik van gewone sigaretten of de e-sigaret. Daarnaast wordt ook uitgezocht of de e-sigaret veilig te gebruiken is en u bijvoorbeeld geen andere vervelende effecten zal opleveren. Het zou zonde zijn als u de e-sigaret gebruikt om te stoppen of te minderen met het roken van gewone sigaretten, maar dat u er vervolgens wel iets anders vervelends aan over houdt.

Waar u ze kunt aanschaffen

Als u overweegt om gebruik te maken van een e-sigaret, kunt u deze op een aantal manieren aanschaffen. U kunt overleggen met uw huisarts, bijvoorbeeld omdat u het apparaatje wilt gebruiken om te stoppen met roken of om dit te minderen. Dan kunt u de e-sigaret krijgen via uw apotheek en daarbij wordt u goed voorgelicht over de wijze van gebruik en de mogelijke bijwerkingen. Tevens kunt u het apparaat aanschaffen via het internet, hier zijn diverse websites voor. Zorg ervoor dat u producten besteld via een goedgekeurde en gecertificeerde website. Op deze manier weet u zeker dat u een veilig product in huis haalt en dat bijvoorbeeld de vloeistoffen die verkocht worden om te verdampen geen schadelijke stoffen bevatten. Een goede webshop voor de aanschaf van een e-sigaret is premiumsmoking. Deze webshop is te vinden op het internet via de link www.premiumsmoking.nl. Een voordeel van deze webshop is dat zij diverse merken aan e-sigaretten aanbieden. Op deze manier zit er altijd iets bij wat bij u past en dat binnen uw budget past. Er is een ruime keuze aan modellen en daarnaast aan benodigdheden. Op de website kunt u lezen wat u precies nodig heeft om gebruik te kunnen maken van een e-sigaret en dit allemaal in een keer aan kunt schaffen. Er zijn speciale starterspakketten te koop waar alle benodigdheden in zitten. Naast de apparaatjes zelf, kunt ook alle toebehoren aanschaffen. Hierbij kunt u denken aan de diverse vloeistoffen die in het apparaat gaan om te verdampen, maar ook aan een opberghoes of aan een extra batterij. Neem vooral een kijkje op de website voor meer informatie. Per model en per merk wordt uitgelegd wat het apparaat precies inhoudt en hoe het werkt. Voor vragen kunt u kijken bij de vraag & antwoord sectie of contact opnemen met de klantenservice.

Voor meer info : bezoek website