Wat is paleo?

Wat is paleo? Dat vragen veel vrouwen zich af die graag op een gezonde manier gewicht verliezen. Overgewicht is geen pretje en het paleo dieet maakt daar snel een einde aan. Als je wilt weten: ‘wat is paleo?’ dan moeten we een stukje terug in de tijd. Paleo is namelijk een afkorting die komt van het Paleolithicum tijdperk. Dit is het tijdperk dat bestond nog voor onze jaartelling. Het voedsel in dit tijdperk was onbewerkt omdat de mensheid pas tien duizend jaar geleden begon met het verbouwen van graan en gewassen. Eigenlijk is het allemaal heel logisch. Ons lichaam is genetisch op een bepaalde manier opgebouwd. Het bewerken van producten is iets waar ons lichaam in principe niet op is gebouwd. Het bekende en vrij extreme ‘rauw voedsel dieet’ komt uit hetzelfde principe voort. Ook bij dit dieet gaat het erom dat je alleen producten eet die rechtstreeks uit de grond komen. Daarbij moet je denken aan verse groenten en fruit. Hoe puurder, hoe beter. Naarmate producten meer bewerkt worden, verliezen ze hun belangrijkste voedingsstoffen. De mineralen en vitaminen in groenten en fruit zijn erg belangrijk voor de opbouw van onze lichaamscellen. Veel voedseldeskundigen zeggen dan ook dat ziektes zoals kanker voortkomen uit onze slechte eetgewoonten. Het koken van eten zou alle gezonde voedingsstoffen doden. Ons lichaam is in de oorsprong gewend aan onbewerkt voedsel. Maar door de jaren heen zijn we voedsel gaan eten dat steeds verder van de natuur af kwam te staan. Als je dus vraagt: “Wat is paleo precies? Dan is het beste antwoord: “een gezonde en natuurlijke levensstijl. Ook als je aan sommige deskundigen vraagt: Wat is paleo? Dan zullen zij antwoorden dat het het enige dieet is waar wij genetisch aan zijn aangepast. Onbewerkt eten zorgt ervoor dat je alleen pure producten binnenkrijgt. Het verhelpt een scala aan aandoeningen en allergieën. Samengevat: ‘Wat is paleo?’:

  • een manier van leven
  • bewust omgaan met producten
  • pure producten eten die rechtstreeks uit de natuur komen
  • biologische vlees- en visproducten

Wat is paleo voor mensen met overgewicht?

Wat is paleo voor mensen met overgewicht? Dat is een goede vraag. Mensen die te veel wegen hebben vaak slechte eetgewoonten ontwikkelt. Deze eetgewoonten vinden hun oorsprong meestal al in de jeugd. Als kind werden deze mensen beloond met een snoepje wanneer ze iets goeds deden. Natuurlijk is het per persoon verschillend of iemand later overgewicht ontwikkelt. Mensen hebben zo hun eigen gevoeligheden. De een zal eerder naar een glas alcohol grijpen, de ander naar een emmer ijs. Als dat laatste het geval is, is het risico op gewichtstoename erg groot. ‘Wat is paleo voor mensen met overgewicht?’ is een vraag die op onze website veel gesteld wordt. Op deze vraag kan geen eenduidig antwoord worden gegeven maar er kan wel worden gesteld dat paleo een goede manier is om op een andere manier naar voeding te kijken. Hoe je eet heeft impact op alle facetten van je leven. Als je overgaat op het eten van onbewerkt voedsel dan zal het antwoord op de vraag: ‘wat is paleo?’ een persoonlijk karakter krijgen.

‘Wat is paleo voor mij?’: een ervaringsdeskundige aan het woord

Ik ben Saskia en ik leef al een paar jaar volgens het paleo dieet. Als mensen aan mij vragen: ‘Wat is paleo voor jou?’ Dan zeg ik: ‘Wat is paleo voor jou?’ Ik stel de vraag dus terug. Paleo is namelijk niet een dieet of een manier van eten. Het is een manier van leven. Er zijn aan paleo geen strenge regels verbonden. Het gaat allemaal om het luisteren naar je eigen lichaam. Je lichaam is een bijzonder instrument. Het geeft haarfijn aan wat het nodig heeft. In de westerse wereld zijn we door de verdovende werking van alcohol, bewerkte etenswaren en een teveel aan suiker en koffie, met z’n alle een beetje minder gevoelig geworden. Gevolg: We luisteren niet meer zo goed naar ons lichaam. Op internet is veel informatie te vinden over: ‘Wat is paleo?’ De levensstijl wordt steeds populairder omdat veel mensen de positieve effecten ondervinden van het leven volgens deze uitgangspunten. Persoonlijk kan ik zeggen dat mijn leven behoorlijk is veranderd sinds ik ben gaan eten volgens het paleo principe. Ik eet nu meer vers fruit en groenten en voel me daar iedere dag goed bij. Industrieel bewerkt voedsel heeft geen positieve invloed op je lichaam. Ik eet zelf weinig vlees en vis maar als ik het eet kies ik voor biologische producten. Daarnaast kies ik vaker voor geitenkaas dan voor gele kazen omdat gele kazen veel slijmvorming veroorzaken. Ook met het drinken van melk en zuivel ben ik gestopt. Melk is voor zuigelingen. Op de hele wereld zijn wij het enige diersoort dat nog melk drinkt. Ons lichaam weet er echter geen raad mee. In melk zit lactose. De laatste jaren zijn steeds meer mensen lactose intolerant geworden. Dat is niet verwonderlijk want de hoeveelheid melkproducten die ons worden voorgezet, zijn helemaal niet goed voor ons. Wist je dat we in Nederland met z’n alle gemiddeld drie kilo meer wegen door al die liters melk die we binnenkrijgen? Leven van onbewerkte, natuurlijke producten maakt van ons gezondere, betere mensen. Als je me dan toch nog een keer vraagt: ‘wat is paleo voor jou?’ dan denk ik dat het beste antwoord dat ik je kan geven is: ‘De weg naar een gelukkig en gezond leven.’

Voor meer info : bezoek website