Netherlands Startpage
Image default
Verbouwen

Een goed slot is belangrijk

Sloten om je woning te beveiligen

 

Het is en blijft belangrijk dat we woningen goed beveiligen om te voorkomen dat er ongenode gasten binnenkomen. Daarom is het belangrijk dat we goed en hang- en sluitwerk gebruiken. In de praktijk worden er verschillende sloten gebruikt. Aan een slot voor het toilet of badkamer worden andere eisen gesteld, dan aan het slot van de voor- en achterdeur. Het slot dat je koopt, is ook afhankelijk van de draairichting en materiaal. De meeste sloten, die we tegenwoordig voor buitendeuren gebruiken, zijn cilindersloten. De cilindersloten worden hierbij bedient door een sleutelbediende cilinder. Het is belangrijk dat je een cilinderslot neemt waarbij een inbreker de cilinder niet kan afbreken. Wanneer je de cilinder niet beschermd, dan kan een inbreker gemakkelijk binnenkomen. Daarvoor zal hij of zij een geharde schroef in het sleutelgat schroeven en daarna de cilinder afbreken met een klauwhamer. Dan kan hij de deur gemakkelijk openmaken. Dat moet je dus zien te voorkomen.

Een cilinderslot met een kerntrekbeveiliging

 

Bij een voordeurslot en een achterdeurslot moet je er altijd een nemen met een kerntrekbeveiliging. Hierbij wordt een slotplaat van gehard staal gebruikt die over de cilinder wordt geplaatst. Alleen de opening van het sleutelgat is nog zichtbaar, zodat er alleen maar ruimte is om de sleutel in de cilinder te plaatsen. Een inbreker is hierbij niet in staat om de cilinder met een klauwhamer of tang vast te pakken. Aan de buitenzijde van de slotplaat zitten geen schroeven. De slotplaten aan de buiten- en binnenzijde worden met twee of vier schroeven, via de binnenzijde, vastgemaakt. Om te voorkomen dat een inbreker met een koevoet kan binnenkomen, moet je de ruimte, tussen de deur en het kozijn, afschermen met een stalen strip. Dan kan de inbreker de deur niet openbreken. Op die manier heb je zowel de voor- en achterdeur goed beschermd.

2-gelijksluitende-cilindersloten

 

Wanneer er 2-gelijksluitende-cilindersloten worden gebruikt, dan kunnen de deuren met één en dezelfde sleutel worden opgemaakt. Bij 2-gelijksluitende-cilindersloten hebben beiden een gelijksoortige slotcilinder. Het is handig als je bijvoorbeeld in een groot huis woont of werkt in een bedrijf met een magazijn en kantoor waar je regelmatig moet komen. Dan is het gemakkelijk dat je overal naar binnen kunt met dezelfde sleutel. Ook kun je de deuren met dezelfde sleutel afsluiten. De gebruikte cilinders moeten dus ook gelijk zijn. Je hebt geen sleutelbos met veel verschillende sleutels die alleen maar lastig zijn. Zo zou je ook aan huis de voordeur, garagedeur, schuurdeur en achterdeur met één sleutel kunnen openen en afsluiten. Wanneer we spreken over een verschillend sluitend slot, dan kun je de cilinder alleen maar openmaken met een sleutel.

 

https://mc-cilinder.nl/2-gelijksluitende-cilindersloten/