Netherlands Startpage
Image default
Aanbiedingen

Wat is een hartslag in rust vrouw?

Wat is een hartslag in rust vrouw?

Wat is een hartslag in rust vrouw? Iedereen wil weten wat normaal is, vooral als het om de gezondheid van het hart gaat. Basisvragen die vaak worden gesteld of opgezocht op het internet zijn onder andere:

  • Hoe bepaal ik een hartslag?
  • Wat is een normale hartslag of polsslag?
  • Wat is een normale inspanningshartslag?

Deze vragen zijn gemakkelijk te beantwoorden en kunnen geruststellende informatie verschaffen aan degenen die zich zorgen maken over de gezondheid van hun hart.

Bij het hart kloppen van uw hart letten cardiologen op twee belangrijke onderdelen, het ritme en de snelheid. Er zijn drie verschillende ritmes van een hartslag, 1) regelmatig, 2) regelmatig onregelmatig, of 3) onregelmatig onregelmatig (bijv. boezemfibrilleren). Verreweg het meest voorkomende ritme van het hart is een regelmatig ritme, wat bij de overgrote meerderheid van de mensen meestal het sinusritme is (d.w.z. het normale pacemakersysteem van het hart). In de rest van dit artikel gaan we ervan uit dat uw hart in sinusritme is en bespreken we de hartslag in rust vrouw.

Hoe bepaal ik de hartslag?

  • Neem uw pols aan de binnenkant van uw pols aan de duimzijde of aan de zijkant van uw hals naast uw strottenhoofd (d.w.z. strottenhoofd of adamsappel).
  • Druk met de toppen van uw eerste twee vingers (wijs- en middelvinger) lichtjes over de bloedvaten op uw pols of hals.
  • Tel uw pols voor het aantal slagen in 60 seconden (1 minuut) of tel uw pols voor het aantal slagen in 10 seconden en vermenigvuldig met 6 om uw slagen per minuut te vinden.

Wat is een normale of rusthartslag?

Er zijn drie algemene manieren om de hartslag in rust vrouw te classificeren, 1) normaal, 2) snel en 3) langzaam.

  • Een hartslag in rust is normaal tussen 60-100 slagen per minuut.
  • Een hartslag in rust is snel (d.w.z. tachycardisch) bij meer dan 100 slagen per minuut.
  • Een hartslag in rust is traag (d.w.z. bradycardisch) bij minder dan 60 slagen per minuut. (Lees ons artikel Lage hartslag)

De hartslag in rust voorspelt de levensduur en hart- en vaatziekten, en er zijn aanwijzingen dat deze ook een belangrijke marker is voor het resultaat van hart- en vaatziekten, waaronder hartfalen. Een normale hartslag ligt volgens de algemene opvatting tussen 60-100 slagen per minuut in rust (zitten, ontspannen, enz.). Recente studies (hier en hier) suggereren echter dat een ideale hartslag in rust tussen 50-70 slagen per minuut ligt. Het is bekend dat de gemiddelde hartslag in rust voor goed getrainde atleten tussen 40-60 slagen per minuut ligt!

Een hartslag in rust vrouw kan drastisch veranderen tijdens het slapen of bij dagelijkse activiteit en beweging. Gewoonlijk zal een hartslag langzamer zijn tijdens de slaap, sneller tijdens dagelijkse activiteiten of bij inspanning, en snel weer herstellen naar een rustsnelheid na inspanning. Dit betekent dat uw hart de juiste hartslagvariabiliteit en -herstel heeft, wat geassocieerd wordt met een goede hartgezondheid. Uw hartslag in rust kan ook worden gebruikt om te schatten hoeveel energie uw lichaam verbruikt, oftewel uw basale stofwisseling.

Wat is een normale inspanningshartslag?

Om te bepalen wat een normale inspanningshartslag is, moet u eerst uw leeftijdsvoorspelde maximale hartslag in rust vrouw bepalen. Voor een 20-jarige persoon bijvoorbeeld zou de leeftijdsvoorspelde maximale hartslag 194 slagen per minuut bedragen en voor een 65-jarige persoon 163 slagen per minuut. Er wordt vaak een vereenvoudigde vergelijking voor de maximale hartslag op basis van leeftijd gebruikt (220 – leeftijd), maar deze overschat de maximale hartslag bij jonge volwassenen en onderschat de maximale hartslag bij oudere volwassenen in toenemende mate

Lees over lage bloeddruk waarden!