Netherlands Startpage
Image default
Architectuur

Wat moet je weten over een nul op de meter woning?

Tegenwoordig is een veelbesproken thema duurzaamheid. Dit is natuurlijk niet geheel onlogisch, omdat we ook steeds beter weten wat wel en niet goed is voor mens en milieu. Zo weten we nu dat het beter is om ook tijdens het bouwen of verbouwen rekening te houden hiermee. Alleen wat is een nul op de meter woning? En hoe bouw of verbouw je duurzaam? Hieronder lees je daar meer over! 

De nul op de meter woning 

Wanneer je het hebt over nul op de meter woning bouwen, heb je het over een verbouwing of bouw die geheel duurzaam gedaan wordt. Hierbij wordt er dus energiezuinig gewerkt en zal de woning dus energieneutraal gebouwd worden. Dit is goed voor de duurzaamheid, maar daarnaast ook voor de kosten van de toekomstige bewoners. Deze gaan namelijk een stuk omlaag, waardoor je weer geld overhoudt voor andere dingen. Niet geheel onlogisch dat veel mensen hiervoor kiezen dus.  

De werking van een nul op de meter woning 

Wanneer je een nul op de meter woning hebt, heb je een woning die zichzelf kan voorzien van duurzame energie. Hierbij maakt de woning bijvoorbeeld gebruik van zonnepanelen, maar daarnaast kan het ook gebruik maken van een warmtepomp. De woning kan dit gebruiken voor het opwarmen van water, maar daarnaast ook de verwarming en huishoudelijke apparaten. Wanneer de natuurlijke energie op is, wordt er gebruik gemaakt van de opslag die de woning doorgaans maakt.  

Hoe wordt een nul op de meter woning gebouwd? 

De nul op de meter woning is dus geheel duurzaam, maar je wilt er ook voor zorgen dat hij duurzaam gebouwd wordt. Gelukkig kunnen ze hier tegenwoordig wel voor zorgen. Het is tegenwoordig zelfs verplicht dat woningen duurzaam gebouwd moeten worden. Hierbij moet een woning gasloos zijn, waarbij er bijvoorbeeld geen CV-ketel meer aanwezig is. Ze moeten dus gasloos bouwen. Hoewel een nul op de meter woning goedkoper is, komen er wel enige kosten kijken bij de bouw hiervan. Uiteindelijk haal je alleen die kosten ruim in en het is nog eens beter voor mens en milieu.  

https://wolfsarchitecten.nl/nul-op-de-meter-woning/