Netherlands Startpage
Image default
Gezondheid

Duizeligheid door stress: Hoe komt het en wat kun je eraan doen?

Duizeligheid is een veelvoorkomend symptoom van stress. Het kan zich op verschillende manieren manifesteren, zoals licht in het hoofd zijn, draaierigheid of het gevoel hebben dat de wereld om je heen beweegt. Hoewel het een vaak voorkomend verschijnsel is, kan het wel heel vervelend zijn en je dagelijkse leven behoorlijk verstoren. In deze blog gaan we dieper in op de oorzaken en oplossingen voor duizeligheid door stress.

De oorzaken van duizeligheid door stress

Stress kan op verschillende manieren duizeligheid veroorzaken. Een daarvan is door de invloed van stresshormonen zoals adrenaline. Wanneer je gestrest bent, wordt er meer adrenaline geproduceerd, wat ervoor kan zorgen dat je hart sneller gaat kloppen en je bloeddruk stijgt. Dit kan op zijn beurt weer duizeligheid veroorzaken.

Een andere oorzaak van duizeligheid door stress is hyperventilatie. Dit komt vaak voor bij mensen die last hebben van angststoornissen. Bij hyperventilatie adem je te snel en te oppervlakkig, waardoor je lichaam te veel zuurstof binnenkrijgt en te veel koolstofdioxide uitademt. Dit kan duizeligheid en andere klachten zoals tintelingen in de handen en voeten veroorzaken.

Daarnaast kan stress ook leiden tot spierspanning. Wanneer je gestrest bent, spannen je spieren zich aan, wat kan leiden tot hoofdpijn en duizeligheid. Dit komt omdat de spanning in je spieren ook de bloedtoevoer naar je hersenen kan beïnvloeden.

Wat kun je doen tegen duizeligheid door stress?

Er zijn verschillende manieren om duizeligheid door stress te verminderen. Een van de meest effectieve manieren is door stress zelf aan te pakken. Dit kan door middel van ontspanningsoefeningen, zoals meditatie en ademhalingsoefeningen. Door deze oefeningen regelmatig te doen, kun je je stressniveau verlagen en daarmee ook de duizeligheid verminderen.

Een andere manier om duizeligheid door stress te verminderen is door meer te bewegen. Regelmatige lichaamsbeweging kan niet alleen stress verminderen, maar het kan ook de bloedcirculatie verbeteren, wat kan helpen bij duizeligheid. Het is wel belangrijk om hierbij te luisteren naar je lichaam en niet te veel te doen.

Daarnaast kan het helpen om je voeding aan te passen. Sommige voedingsmiddelen, zoals cafeïne en alcohol, kunnen de symptomen van duizeligheid verergeren. Door deze voedingsmiddelen te vermijden of te beperken, kun je de klachten verminderen.

Stress expert Nick de Waard over duizeligheid door stress

Om meer inzicht te krijgen in duizeligheid door stress, hebben we stress-expert Nick de Waard gevraagd.

Volgens De Waard is duizeligheid door stress een veelvoorkomend probleem. Hij benadrukt dat het belangrijk is om te beseffen dat duizeligheid vaak geen ernstige medische oorzaak heeft en dat het meestal vanzelf overgaat. Het is echter wel belangrijk om eventuele onderliggende aandoeningen uit te sluiten, zoals een lage bloeddruk of bloedarmoede.

De Waard raadt aan om bij aanhoudende duizeligheid altijd een arts te raadplegen. Deze kan onderzoeken of er een medische oorzaak is en kan eventueel doorverwijzen naar een specialist.

Als er geen medische oorzaak is, dan kan het helpen om stress te verminderen door middel van ontspanningsoefeningen en meer lichaamsbeweging. De Waard benadrukt hierbij het belang van regelmaat. Door regelmatig te ontspannen en te bewegen, kun je het stressniveau op de lange termijn verlagen en daarmee ook de duizeligheid verminderen.

Tot slot wijst De Waard erop dat duizeligheid door stress vaak een symptoom is van een bredere problematiek, zoals angststoornissen of burn-out. Het is daarom belangrijk om niet alleen de symptomen aan te pakken, maar ook de onderliggende oorzaken te onderzoeken en aan te pakken.