Netherlands Startpage
Image default
Gezondheid

De juiste voedingsstoffen binnenkrijgen

De oorzaak van koude handen is vaak gemakkelijk te verklaren en op te lossen. Wanneer je in een koude omgeving komt, probeert je lichaam zichzelf warm te houden. Alleen hebben je organen voorrang op andere lichaamsdelen. Logisch, maar wel vervelend. Je krijgt namelijk snel last van koude handen. Let in koude periodes er goed op wat je qua voeding binnenkrijgt. Zorg dat je voldoende ijzer en B12 eet. IJzer zit veel in graanproducten, zoals brood en pasta. B12 zit in vlees en vis. Wanneer je vegetarisch eet, is het dus belangrijk om deze vitamine bij te slikken als het koud is buiten.

Een goede manier van ademhalen

Een minder bekende oorzaak van koude handen is hyperventilatie. De juiste ademhaling bevordert namelijk de bloedcirculatie, waardoor je handen ook warm kunnen blijven. Wanneer je hyperventileert krijg je te veel zuurstof binnen. Zuurstof heb je natuurlijk nodig om te kunnen ademen, maar te veel zuurstof is niet goed voor je lichaam. Wanneer je hyperventileert kan het helpen om in een zakje te ademen. Je ademt dan namelijk CO2 in plaats van zuurstof. Ze breng je het zuurstofgehalte weer op het juiste gehalte. Wat ook helpt bij het verbeteren van de ademhaling is Buteyko. Bij deze ademtherapie leer je de juiste manier van ademen.

Stoppen met roken is stap 1

Als je rookt en je hebt veel last van koude handen, dan wordt het tijd om je te beseffen dat dat de oorzaak zou kunnen zijn. Wanneer je jezelf er niet toe kan zetten om te stoppen met roken, dan brengt deze reden er misschien wel verandering in. Het is het zo waard om te stoppen met roken, helemaal als je koude handen dan verleden tijd worden. Helaas kunnen ziektes waar niks aan gedaan kunnen worden ook meespelen met het krijgen van koude handen. Denk hierbij aan suikerziekte en of ziektes aan je schildklier. Dat hier niks aan gedaan kan worden is natuurlijk erg vervelend. Wellicht kan je het er met je huisarts over hebben en zijn er toch nog mogelijkheden.