Netherlands Startpage
Image default
Huishoudelijk

Hoeveel kun je besparen met het isoleren van je woning?

Je woning isoleren is de afgelopen jaren steeds belangrijker geworden. Met de stijgende energieprijzen en de energietransitie waarbij er minder gas gebruikt wordt, is het belangrijker dan ooit. Zowel voor je eigen portemonnee als voor het milieu. Met de tips uit dit artikel ontdek je hoeveel je kunt besparen en welke kosten je ervoor moet maken. En die zouden je nog weleens mee kunnen vallen!

Spouwmuur- en dakisolatie

De meeste moderne huizen hebben een zogenoemde spouwmuur. Dat betekent dat er een lossen buiten- en binnenmuur is met daartussen een loze ruimte. Wanneer je deze opvult met isolatiemateriaal spreken we van spouwmuurisolatie. De kosten hiervoor liggen rond de €2500,- voor een hoekwoning en je bespaart er al gauw rond de €600,- per jaar mee. Bij dakisolatie bespaar je ergens tussen de €350,- en €700,- per jaar. Je moet dan rekening houden met een vierkante meterprijs van ongeveer €50,-.

Warmte en kou buiten houden

In de winter wil je natuurlijk de warmte binnen houden en de kou buiten laten. Maar in de zomer wil je de warmte juist buiten houden. Airconditioning vreet vaak een hoop energie en die wil je natuurlijk zoveel mogelijk uit laten. Een goedkope manier om de warmte in de zomer en de kou in de winter buiten te houden is met isolerende raamfolie. Je kunt kiezen voor een privacy folie waar je niet doorheen kunt kijken maar die wel het zonlicht doorlaat. Er is ook verduisteringsfolie die helemaal geen licht doorlaat. In kantoorpanden wordt ook spiegelfolie gebruikt die het zonlicht terugkaatst waardoor het binnen minder opwarmt.

Dubbele beglazing, de moeite waard?

Met dubbel glas isoleer je je woning nog beter. Maar dubbel glas laten zetten kost al gauw €70,- per vierkante meter. Je bespaart hier ongeveer €250,- per jaar mee. Het ligt er dus een beetje aan hoeveel ramen je in huis hebt. Weet je nog niet zeker of je de investering in dubbel glas er binnen aanzienlijke tijd uithaalt? Ook dan is raamfolie een interessante optie. Met isolerende raamfolie geef je enkelglas de isolerende waarde van dubbelglas. Let wel, dit werkt niet op HR+ glas of hoger. Je kunt kiezen voor een one way vision folie waarbij jij wel naar buiten kunt kijken maar mensen van buiten niet naar binnen. Of kies voor Squid raamfolie wanneer je niet alleen een praktische maar ook een mooi oplossing zoekt.