Netherlands Startpage
Image default
Banen en opleidingen

De toekomst van een servicemonteur

De toekomst van een servicemonteur

In de huidige wereld volgen veranderingen zich in razendsnel tempo op. Dit geldt ook voor de technische industrie. In dit artikel zullen de belangrijkste technologische ontwikkelingen welke invloed zullen hebben op de servicemonteur worden uitgelegd. Maar niet voordat eerst helder wordt wat de functie van een servicemonteur exact inhoudt en welke varianten er bestaan.

Waar houdt een servicemonteur zich dagelijks mee bezig?

Een servicemonteur houdt zich bezig met het onderhoud en reparatie van machines en apparaten. Zowel acute reparaties bij storingen als periodieke onderhoudswerkzaamheden behoren tot de taken van een servicemonteur. Verder voer je ook kwaliteitscontroles en inventarisaties uit. Je kent de machines en apparaten van binnen en van buiten en bent in staat om iedere mogelijke storing te verhelpen. 

 

De verschillende varianten van een servicemonteur

Er zijn diverse varianten van een servicemonteur, zo zijn er bijvoorbeeld servicemonteurs elektrotechniek, servicemonteurs koeltechniek maar ook servicemonteurs installatietechniek. De bedrijven waar een servicemonteur werkzaam is zijn erg uiteenlopend, zo kan dit bij een typisch productiebedrijf zijn maar ook bij servicebedrijven. Het opleidingstraject wat veelal wordt afgerond voordat je aan de slag kan gaan is een mbo 3 of mbo 4 opleiding. Een vacature servicemonteur is veelal gericht op of vakmensen die de nodige werkervaring hebben of op scholieren die een nog een opleiding volgen en werkervaring willen opdoen.

 

De impact van technologische ontwikkelingen

Allereerst zal er in de toekomst meer en meer gebruik worden gemaakt van kunstmatige intelligentie, dit zal de werkwijze van een servicemonteur substantieel gaan veranderen. Middels deze toenemende intelligentie en ontwikkeling van data kan er beter voorspelt worden wanneer de kans op storingen groter zal zijn. Hierdoor zal service steeds meer datagedreven zijn. Dit zorgt ervoor dat de mate van preventief onderhoud zal gaan verminderen. 

 

Daarnaast zullen er in de toekomst machines en apparaten van hogere kwaliteit worden geproduceerd, welke minder storingsgevoelig zullen zijn. Deze ontwikkelingen zullen invloed hebben op de hoeveelheid werk van een monteur. Maar anderzijds worden er ook meer en meer nieuwbouwwoningen gebouwd, wat juist meer werkgelegenheid biedt.

https://www.kuijpers.nl/jouw-carriere/vacatures-elektrotechniek/servicemonteur-elektrotechniek