Netherlands Startpage
Image default
Auto’s en Motoren

Moet elke verzekeraar je verplicht de autoverzekering aanbieden?

De autoverzekering is één van de weinige verzekeringen die je in Nederland verplicht moet afsluiten. Nederland vormt op dit vlak overigens helemaal geen uitzondering. In het merendeel van de landen in de wereld is het namelijk wettelijk verplicht om ten minste een verzekering voor schade aan derden af te sluiten. Dit is de zogenaamde WA-verzekering. Rond deze verzekering bestaan er nog steeds heel wat misverstanden. Eén van de vaakst gehoorde misverstanden heeft bijvoorbeeld betrekking tot het feit dat verzekeraars verplicht zouden zijn om deze verzekering toe te kennen aan elke verzekeringnemer die daarom vraagt. Dat is zeker en vast niet het geval, integendeel. Zou je hier nu graag meer over willen ontdekken? Dan moet je vooral even snel verder lezen!

Welke autoverzekering is er wettelijk verplicht?

Wanneer je de (beperkte) lijst met verplichte verzekeringen in Nederland gaat bekijken zal je al snel tot de conclusie komen dat de autoverzekering daarop is terug te vinden. Het gaat hierbij specifiek om de zogenaamde WA-verzekering. Veel mensen gaan er nog altijd vanuit dat je verplicht bent om de meest uitgebreide verzekering voor je auto af te sluiten, maar dat is natuurlijk helemaal niet juist. Mocht dat wel zo zijn zou iedereen rondrijden met een allrisk verzekering en zouden de andere autoverzekeringen helemaal niet meer bestaan. Niets van dit alles dus. De enige verzekering die je bij wet verplicht moet afsluiten is de zogenaamde WA-verzekering.

Voor deze WA-verzekering geldt dat ze een beetje een vreemde eend in de bijt is. Op het ogenblik dat je als verzekeringnemer de keuze maakt om een bepaalde verzekering af te sluiten spreekt het namelijk voor zich dat je dit altijd doet met als doel om jezelf op een bepaalde manier te kunnen beschermen. Dat geldt echter niet voor de WA-verzekering. Indien je louter en alleen dit type van verzekering afsluit zal je dan ook kunnen vaststellen dat ze uitsluitend de schade dekt die wordt aangebracht ten opzichte van derden. Dat lijkt op het eerste zicht misschien wat vreemd, maar dat is het niet. Ook hierdoor geniet je namelijk in de praktijk van een bepaalde bescherming.

Waarom bestaat er een wettelijke verplichting voor de WA-verzekering?

De reden waarom de overheden van de verschillende Europese landen ervoor hebben gekozen om de WA-verzekering wettelijk te verplichten hoeft niet ver te worden gezocht. Vroeger was het zo dat het afsluiten van een autoverzekering helemaal niet verplicht was. Dit zorgde er in de praktijk niet zelden voor dat mensen bepaalde schade toegebracht aan derden terwijl ze eigenlijk niet over financiële middelen beschikken om deze schade te vergoeden. Omdat dit eigenlijk steevast alle betrokken partijen in de problemen bracht werd ervoor gekozen om de autoverzekering voor derden bij wet te verplichten. Op deze manier was elke deelnemer aan het verkeer immers zowat verzekerd.

Moet een verzekeraar je deze verzekering verplicht toekennen of niet?

Vandaag de dag bestaan er nog heel wat twijfels en foutieve veronderstellingen met betrekking tot de verplichte autoverzekering. Het feit dat deze verplicht dient te worden afgesloten door elke eigenaar en bestuurder van een auto doet namelijk vermoeden dat er ook voor verzekeraars een bepaalde verplichting geldt om ze te verstrekken. Dat is helemaal niet juist, integendeel. Voor een verzekeraar geldt dat ze nooit verplicht is om een verzekering toe te kennen aan een bepaalde persoon wanneer ze over een gegronde reden beschikt om dat niet te doen.

Bovenstaande zorgt er in de praktijk voor dat ook de verplichte autoverzekering dus gewoon kan worden geweigerd. Verschillende zaken kunnen hiervan aan de basis liggen, namelijk:

  1. De potentiële verzekeringnemer kan een gitzwart schadeverleden hebben;
  2. De potentiële verzekeringnemer kan bekend staan als wanbetaler;

Bovenstaande twee voorbeelden kunnen er in de praktijk perfect voor zorgen dat het tijdelijk voor een bepaalde verzekeringnemer niet mogelijk is om via de reguliere kanalen een autoverzekering af te kunnen sluiten. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat er op de markt verzekeraars zijn terug te vinden die je mogelijks in deze situaties alsnog kunnen verder helpen. Denk hierbij dan bijvoorbeeld maar eens aan een verzekeraar als Vereende. Dit gezegd hebbende spreekt het voor zich dat het altijd interessanter is om een dergelijke situatie te voorkomen. Je betaalt bij een dergelijke verzekeraar namelijk steevast aanzienlijk hogere kosten.

Waarom is een autoverzekering vergelijken een goed idee?

Ga je een autoverzekering afsluiten? Dan zal je kunnen vaststellen dat het in de praktijk altijd een goed idee is om ervoor te kiezen om je toekomstige autoverzekering te vergelijken. Eigenlijk zijn er twee redenen aan te halen waarom je dit zeker moet doen. Het gaat hierbij om de volgende:

  1. Alleen zo kan je de voor jou best mogelijke autoverzekering ontdekken;
  2. Alleen op deze manier ontdek je de autoverzekering met de laagste premie;

Een autoverzekering vergelijken is dus altijd een goed idee, maar hoe ga je daarvoor nu precies te werk? Zeer eenvoudig. Het beste kan je ervoor kiezen om gebruik te maken van de mogelijkheden die een objectieve vergelijkingssite je te bieden heeft. Op deze manier kan je er namelijk van op aan dat je altijd kan rekenen op het meest correcte eindresultaat. Dat is een flink stuk minder het geval wanneer je er bijvoorbeeld voor zou kiezen om gebruik te gaan maken van een vergelijking die je kan uitvoeren op de website van een bepaalde, specifieke verzekeraar.

Let op met tijdelijke aanbiedingen voor autoverzekeringen!

Ga je ook jouw toekomstige all risk autoverzekering vergelijken? Zoals reeds aangegeven is dat een zeer goed idee. Er is echter een belangrijk aandachtspunt waar je altijd rekening mee zal willen houden. Het gaat hierbij dan natuurlijk om de actualiteit van de kostprijs. Het gebeurt niet zelden dat er in een autoverzekering vergelijking ook verzekeringen worden opgenomen die over een tijdelijke aanbiedingsprijs beschikken. Deze verzekeringen mogen uiteraard wel worden vermeld, maar het is zeer belangrijk om ook even een blik te werpen op de kosten die je mogelijks zal moeten betalen na afloop van de promotieperiode. Alleen op deze manier kom je niet voor financiële verrassingen te staan wanneer de periode van de aanbieding is afgelopen.