Netherlands Startpage
Image default
Auto’s en Motoren

Hoe kan je een motorverzekering afsluiten?

Ben jij de trotse eigenaar van een mooie motor? Dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee zal moeten houden. Eén van deze zaken is het afsluiten van een motorverzekering. Voor het afsluiten van een dergelijke verzekering kan er een keuze worden gemaakt uit meerdere opties. We maken op dit vlak dan ook een onderscheid tussen de onderstaande motorverzekeringen:

 1. De WA-verzekering voor motors;
 2. De beperkt cascoverzekering voor motors;
 3. De volledige cascoverzekering;

De meest eenvoudige en bijgevolg natuurlijk ook de goedkoopste verzekering voor je motor is de WA-verzekering. Voor dit type van verzekering geldt dat ze alleen maar de schade indekt die wordt veroorzaakt ten opzichte van derden. Dit zorgt voor een beperkt aanbod aan dekkingen, maar tegelijkertijd wel voor een zeer betaalbare premie. Wil jij graag alles te weten komen over de motorverzekering en waar je allemaal rekening mee moet houden bij het afsluiten? Dan kan de informatie hier op deze pagina je alvast meer dan aardig op weg helpen!

Wat is een motorverzekering?

Zoals de naam reeds aangeeft is een motorverzekering een verzekering die wordt afgesloten voor een motor. Niet alleen in Nederland, maar bij uitbreiding in de hele Europese Unie geldt een verplichting voor het verzekeren van gemotoriseerde voertuigen. Ook een motor valt daar uiteraard onder. Dit betekent dat je voor jouw motor ten minste een WA-verzekering voor schade ten opzichte aan derden moet afsluiten. Dit gezegd hebbende zijn er ook nog andere soorten motorverzekeringen waar je voor zou kunnen kiezen. Deze stellen we verder op deze pagina ook graag aan je voor.

Welke motorverzekeringen bestaan er?

Eén van de eerste zaken waar je rekening mee moet houden bij het afsluiten van een motorverzekering is terug te vinden in het feit dat er eigenlijk grofweg een onderscheid wordt gemaakt tussen drie verschillende opties. Het gaat hierbij om degene die we hieronder voor je op een rijtje hebben gezet. Zo haal je er de voor jou beste motorverzekering meteen tussenuit.

1.) De WA-verzekering

Het eerste type motorverzekering waarvoor je kan kiezen is de zogenaamde WA-verzekering. Het gaat hierbij om een standaard verzekering voor een motor die enkel en alleen de schade zal verzekeren die ontstaat aan derden. Met andere woorden, op het ogenblik dat er sprake is van eigen schade aan de motor zal deze nooit zijn verzekerd. Dit brengt voor- en nadelen met zich mee. Door het afsluiten van enkel en alleen de WA-verzekering weet je namelijk dat je elke vorm van schade aan je eigen motor zelf zal moeten vergoeden. Dat kan best wat kosten met zich meebrengen. Er is echter ook een voordeel aan verbonden. Voor mensen met een eerder beperkt budget is dit dan ook veruit de meest interessante motorverzekering. Ze is immers af te sluiten tegen een zeer laag prijskaartje.

2.) De WA+ beperkte cascoverzekering

Het tweede type motorverzekering waarvoor je kan kiezen is de WA+ beperkte cascoverzekering. Dit type van motorverzekering vormt de gulden middenweg tussen enerzijds de beperkte, maar voordelige WA-verzekering voor motors en anderzijds de allrisk verzekering. In dit geval zal je kunnen vaststellen dat er tal van verschillende soorten dekkingen zijn inbegrepen die wel bepaalde vormen van eigen schade aan de motor verzekeren. Denk hierbij aan de volgende schadegevallen:

 1. Schade als gevolg van een brand;
 2. Schade veroorzaakt door een storm of natuurgeweld;
 3. Financiële schade geleden door een inbraak of diefstal;
 4. Schade als gevolg van joyriding;
 5. Schade door een aanrijding met loslopende dieren onderweg;

De WA+ beperkte cascoverzekering vormt eigenlijk de meest populaire motorverzekering die op de markt is terug te vinden. Dat is het gevolg van het feit dat ze niet alleen af te sluiten is tegen een scherp prijskaartje, daarnaast zorgt ze tegelijkertijd ook voor het verzekeren van verschillende soorten van schadegevallen aan het eigen voertuig. Deze unieke combinatie spreekt veel mensen aan en zorgt ervoor dat deze motorverzekering sinds jaar en dag hoog op het lijstje met populairste verzekeringen voor gemotoriseerde voertuigen is terug te vinden.

3.) De volledige cascoverzekering of allrisk

De meest complete, maar helaas ook duurste verzekering die je voor een motor kan afsluiten is de WA+ volledige cascoverzekering. Het gaat hierbij om een type van motorverzekering die je alle dekkingen biedt die eveneens zijn terug te vinden in de WA en de beperkt cascoverzekeringen. Voor de volledige cascoverzekering geldt echter dat er nog één belangrijke extra troef aan verbonden is. Het is helaas deze extra troef die ervoor zorgt dat de premie een stuk hoger uitvalt. Welke troef dat is? Zeer eenvoudig. Het gaat hierbij om de schade die wordt gedekt die door jou zelf is veroorzaakt.

Het is natuurlijk altijd mogelijk dat je niet alleen schade aanbrengt aan derden, maar ook aan je eigen motor door bijvoorbeeld slippen, vallen of botsen. Dergelijke schade wordt enkel en alleen gedekt wanneer je over een WA+ volledige cascoverzekering of een allrisk beschikt. Je moet er dan wel best een stevige verzekeringspremie voor betalen, maar het afsluiten van een allrisk voor het verzekeren van je motor kan in de praktijk zeker en vast wel de moeite meer dan waard zijn.

Hoe sluit je een echt interessante motorverzekering af?

Ben jij ook van plan om een motorverzekering af te sluiten? Dan is de kans groot dat je, je toch even afvraagt welke optie nu precies voor jou de beste keuze is. Om dit te kunnen achterhalen zijn er verschillende zaken waar je rekening mee moet houden. Het vinden en afsluiten van de voor jou beste motorverzekering gebeurt dan ook in eerste instantie door deze vragen te beantwoorden:

 1. Tegen welke risico’s wil je graag je motor verzekeren?
 2. Hoeveel budget heb je beschikbaar voor jouw motorverzekering?
 3. Welke waarde vertegenwoordigt jouw motor?
 4. Hoeveel kilometers ga je er precies mee afleggen op jaarbasis?

De bovenstaande vier vragen zijn vrij voor de hand liggende vragen die moeten worden beantwoord. Toch zien veel mensen één of meerdere van deze vragen over het hoofd waardoor ze uiteindelijk kiezen voor de verkeerde motorverzekering. Hou jij wel rekening met al deze vragen? Dan zal je met zekerheid de beste verzekering voor je motor kunnen afsluiten!