Netherlands Startpage
Image default
Boeken en Tijdschriften

Op avontuur in je gedachten

Het doel van lezen is dat je je helemaal in kan beelden dat je in een andere wereld bent. Dat je even helemaal in die fictieve wereld zit en het vergt dan ook erg veel van je inbeeldingsvermogen. Vaak helpt dit kinderen dan ook om de stress te verminderen en om tot rust te komen voor bijvoorbeeld het slapen gaan. Wat helpt allemaal om je als kind zo in te kunnen leven? Zou het helpen om compleet onbekende werelden te hebben? Zou het helpen om alledaagse situaties naar voren te laten komen? Zouden kinderboeken met naam helpen? Er zijn vele opties, maar wat helpt er nou echt?  

 

Een andere wereld 

Het voordeel van het inleven in een boek als de omgeving compleet onbekend is, is dat een kind alles zelf kan invullen. Hierdoor loopt het kind niet in een vaste wereld waarin alles standaard is, maar kan een kind alles zijn eigen draai geven. Wie weet is het wel een hele planeet met eenhoorns en draken of misschien is het juist wel relatief lijkend op de echte wereld. Als je je kind hierin vrij kan laten, kan het zich inleven in een wereld waar hij/zij zich het makkelijkste in kan inleven. Anderen kunnen het juist lastig vinden als ze alles zelf zouden moeten inbeelden en dat ze het makkelijker vinden zich in te beelden dat het zich bijvoorbeeld in hun eigen dorp of stad afspeelt.  

 

Terug laten komen alledaagse leven 

Het naar voren laten komen van alledaagse situaties kan helpen bij het laten afspelen van het verhaal in de vertrouwde omgeving van de eigen regio. Dit kan handvatten geven voor het inleven, maar kan aan de andere kant ook juist een probleem vormen. Het kan er namelijk voor zorgen dat als je eenmaal in een wereld zit, deze alledaagse handelingen niet mogelijk zijn in deze wereld. Het kan voor het ene kind het dus makkelijker maken zich in te leven terwijl bij het andere kind dit misschien een beetje de inleving kan blokkeren.  

 

Een gepersonaliseerd voorleesboek 

Dan is er nog de optie om een boek te hebben met je eigen naam. Op deze manier wordt het inbeelden waarschijnlijk nog makkelijker. Voor een boek met je eigen naam zijn er twee opties, de eerste is dat je geluk moet hebben dat je naam in een bestaand boek voorkomt. Deze kans is niet heel groot en daarom heb je als tweede optie een gepersonaliseerd voorleesboek. Hierin komt de eigen naam en foto van het kind voor waardoor het inleven makkelijker kan zijn. Een optimaal idee als cadeau kind 3 jaar 

 

 

https://bimibooks.nl/kinderboeken-met-naam/