Netherlands Startpage
Image default
Vervoer en transport

Dingen om te kopen voor het onderhoud van jouw fiets

Tijd besteden aan het leren hoe je zelf jouw fiets kunt repareren, is zeker de moeite waard. Er zijn twee voordelen. Je fiets werkt er beter van en je kunt zelfs geld besparen. De levensduur van de componenten, inclusief de tandwielen, ketting en band, kan met maanden worden verlengd door het alleen maar schoon te houden. Jij bepaalt hoe toegewijd je hierin wilt zijn. Er is gespecialiseerd gereedschap en veel oefening voor nodig om je fiets te reviseren. Omdat er een kans bestaat dat het frame beschadigd raakt, kan een lastige klus als het vervangen van een trapas waarschijnlijk het beste worden overgelaten aan professionals van bijvoorbeeld bikefixer. Er zijn echter enkele onderhoudsklusjes die je zelf kunt leren uitvoeren zonder al te duur gereedschap. Laten we eens kijken naar enkele hulpmiddelen die je kunt krijgen om jouw fiets zelf te onderhouden.

Inbussleutel Sets

Je kunt verschillende bouten op je fiets vinden die met een inbussleutel of inbussleutel moeten worden afgesteld. Schijfremklauw, zadelpen, stuurpen en de steekassen. Maar er zijn er nog veel meer. Dit betekent dat je een heel eind komt als je een mooie set inbussleutels hebt. De meest populaire maten in het verleden waren 5 mm en 4 mm, en hoewel dit nog steeds voornamelijk het geval is, heb je waarschijnlijk ook een paar kleinere nodig voor bijvoorbeeld bidonhouders en grotere voor krukbouten en steekassen. Het is raadzaam om twee sets te hebben. Eén voor thuisgebruik en één om voor onderweg te bewaren voor mechanische en aanpassingen tijdens de rit. De set die je thuis gebruikt, kan van groter formaat zijn omdat je ze niet op je fiets draagt, het voordeel van de grotere sleutels is dat ze een betere hefboomwerking bieden. Zoek naar “L”-vormige sleutels, waarbij het kortere uiteinde een groter koppel biedt en het langere uiteinde een groter bereik biedt. Een kunststof handgreep is een optie voor een betere ergonomie en grip. Beknibbel niet teveel op de aanschafprijs van een set als dat niet hoeft, want ze gaan aanzienlijk langer mee dan een goedkope set.

Momentsleutel

Als je veel geld uitgeeft aan een fiets met veel carbon onderdelen (zoals de stuurpen, zadelrails, stuur etc.), dan moet je hier voorzichtig mee omgaan. Een bout te strak aandraaien die een ander onderdeel aan deze onderdelen klemt, is een van de eenvoudigste manieren om ze te breken. Het gebruik van een momentsleutel is de enige manier om te voldoen aan de vermelde maximale aanspannings niveaus. Deze niveau’s worden doorgaans bij artikelen vermeld. Door dit te gebruiken, kun je voorkomen dat je een bout “nog maar één draai” geeft en mogelijk het carbon verplettert.