Netherlands Startpage
Image default
Bedrijven

Ondernemen, het onderwerp waar iedereen over mee kan praten. Maar wat heeft u er aan?

U herkent het als ondernemer vast wel. Wanneer u samen zit met vrienden of familie en uw bedrijf als gespreksonderwerp langs komt heeft iedereen daar zijn of haar zegje over te doen. De ene zou het ondernemen op deze manier uitvoeren en een ander weer op een totaal verschillende wijze. Dit is natuurlijk prima, we zijn ten slotte allemaal een consument en weten zelf precies waarom wij een product wel of niet willen aanschaffen. Daarbij werken veel mensen bij andere organisaties waar een bepaald beleid heel goed werkt. Suggesties van anderen kunnen daarom ook nuttig zijn en leiden tot nieuwe ideeën. Toch mist er in een dergelijk gesprek structuur en vooral relevantie. Misschien is het inzetten van social media marketing nog niet aan u besteed en is het helemaal niet relevant voor uw doelgroep. Lees hier op welke manier u de goede adviezen kunt filteren en zelf kunt gebruiken.

Net als bij het bespreken van een film of serie die iedereen gezien heeft maakt het onderwerp ondernemen vaak de tongen los. Het is een onderwerp waar gemakkelijk over wordt meegepraat. Iedereen kent wel een ondernemer of is ooit zelf betrokken geweest bij een onderneming. Daarom is het bij een dergelijk gesprek vaak van; “Die heeft het op deze manier gedaan” en “Voor ons werkte dit”.  Als ondernemen, specifieker het leiden van een bedrijf, gemakkelijk te kopiëren is kan iedereen succesvol ondernemen. Helaas ligt het toch wat complexer. Iedere onderneming is namelijk uniek en kan een uniek advies gebruiken.

Structuur

Een advies, van wie dan ook, dat een goede structuur heeft kan bijdragen aan uw succes. Een gestructureerd advies houdt rekening met de basis van uw onderneming, en kan hier vervolgens goede aanbevelingen uit formuleren. Laten we dit bekijken aan de hand van een voorbeeld. We nemen drie verschillende ondernemingen uit de luchtvaartbranche. Te weten: KLM, RyanAir en Emirates. U heeft wellicht bij ieder van deze ondernemingen een ander gevoel. Bij de KLM wellicht een gevoel van goede service, bij RyanAir een associatie met lage prijzen en bij Emirates denkt u aan luxe. Deze associaties nemen we als basis. Laten we daarna een willekeurig advies formuleren, iets wat zou kunnen ontstaan tijdens een avond samen met vrienden. “Je moet zorgen voor een hoge service kwaliteit, zo blijven je klanten terug komen”. Hoe relevant zou dit advies zijn voor de 3 ondernemingen?

KLM – Erg relevant

Emirates – Gematigd relevant

RyanAir – Niet relevant

Ook al is dit advies erg logisch en zal het bij bepaalde bedrijven erg goed werken geldt dit toch niet voor iedere onderneming. In het ergste geval kan dit zelfs leiden tot onnodige kosten en verspilde tijd.

Filter op relevantie

Wat u hier van kunt opsteken is het feit dat niet al het advies relevant is. En misschien nog wel belangrijker, dat een advies u soms juist wel kan helpen. Het gaat er simpelweg om of het advies past bij het profiel van uw organisatie. Zo zullen twee ondernemers die beiden een fietsenzaak hebben in het hogere segment elkaar zeker kunnen helpen. Dit wordt alweer anders wanneer de tegenpartij zich richt op goedkope fietsen, of zich zelfs in een hele andere markt bevindt. Bedenk dus goed op welke manier iemand ooit betrokken is geweest bij een bedrijf, en wat de focus van dit bedrijf is. Zo kunt u veel gemakkelijk filteren op de juiste adviezen. Wij adviseren om simpelweg het onderscheid te maken tussen de focus op klant, prijs of kwaliteit. Er zijn nog veel meer factoren waar rekening mee gehouden moet worden, maar dit is een goed begin. Zo worden de gesprekken over uw onderneming echt waardevol.

Naast de bedrijfsfocus zijn de leeftijd van de organisatie, de klant en natuurlijk de branche belangrijke factoren die de relevantie van een advies bepalen. Bij Scripted kijken we naar al deze factoren. We analyseren uw profiel en komen dan met een zeer relevant bedrijfsadvies. Zo hoeft u niet afhankelijk te zijn van uw eigen kennis of die van vrienden. Wilt u graag meer weten over onze producten en een vrijblijvend profiel bij ons opmaken? Kijk dan bij ons product, de bedrijfsscan

 

Teun Koldeweij

Oprichter Scripted Consultancy

https://www.scriptedconsultancy.com/blog/325030_ondernemen-het-onderwerp-waar-iedereen-over-mee-kan-praten-maar-wat-heeft-u-er-aan