Netherlands Startpage
Image default
Bedrijven

Dit moet je in orde hebben voor de verkoop van je huis

Vandaag de dag verkopen steeds meer mensen hun eigen huis. Volgens velen is een makelaar tegenwoordig overbodig. Door je huis zelf te verkopen bespaar je makelaarskosten die vaak hoog kunnen oplopen. Ben jij van plan om je eigen huis te verkopen? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. In dit artikel lees je over alles wat je in orde moet hebben bij het verkopen van je huis.

1. Papierwerk

Het belangrijkste aspect bij het verkopen van je huis is het koopcontract. Deze kun je zelf opstellen met behulp van modellen die online te vinden zijn. Deze koopcontacten zijn onder andere samengesteld door de NMV en de Consumentenbond. Wanneer je twijfelt of het contract in orde is, kun je altijd een jurist inschakelen.

2. De koper informeren

Het is altijd belangrijk om de koper over alles te informeren. Hij kan je later namelijk aansprakelijk stellen als je informatie over de woning hebt achterhouden die de nieuwe koper kosten opleveren. Een veelvoorkomend onderwerp met betrekking tot deze situatie is asbest. Je kunt makkelijk een asbestattest aanvragen waarbij er een professional een asbestinventaris komt maken.

3. Dingen die je zelf kan doen

Er zijn een aantal simpele dingen die je zelf al kunt doen zoals het opruimen van je huis en het maken van foto’s. Je huis aanbieden op de woningmarkt vereist vaker iets meer skills. Zo heb je bijvoorbeeld kennis nog van (social media) marketing. Wanneer je niet beschikt over de juiste vaardigheden kun je ervoor kiezen om een internetmakelaar in te schakelen. Deze makelaars hebben vaak een goedkoper uurtarief dan een gewone makelaar. 

4. Een werk- en tijdsinschatting

Zelf je huis verkopen gaat nog lang niet altijd niet zo makkelijk. Er zit vaak veel tijd en werk in het proces. Daarom is het belangrijk om voor jezelf te bepalen hoeveel werk en tijd je wil besteden aan het verkopen van je huis.