Whiskey karaf: Waar let je op bij de aanschaf?

Je bent van plan om een nieuw whiskey karaf aan te schaffen. Alleen je hebt geen flauw idee waar je op moet gaan letten. Vooral niet omdat je nog nooit eerder een karaf aangeschaft hebt voor je whiskey. Je zit misschien zelfs wel met duizend-en-een vragen over waar je op moet letten. De meest gestelde vragen proberen wij hier voor je te beantwoorden. Je weet zo precies waar je wel en niet op moet letten bij de aanschaf.

Loodvrij kristalglas of lood kristalglas?

In de meeste shops kom je tegenwoordig geen whiskey karaf meer tegen met lood kristalglas. Maar hoe komt het dat je dit niet meer tegenkomt? Dit heeft te maken met de schadelijke werking van lood. Als je whiskey in een karaf doet met lood erin verwerkt, dan geeft dit heel langzaam een beetje lood af aan je whiskey. Helaas is dit op ten duur schadelijk voor je gezondheid. De afgifte van lood begint na een aantal uren. Daardoor zouden whiskey glazen geen probleem zijn met lood erin verwerkt. Maar bij een karaf wordt het absoluut afgeraden. De meeste karaffen zijn dan ook loodvrij.

Whiskey karaf met vacuümdop of gewoon glas?

Een discussie die echt regelmatig oplaait is het gebruik van een glazen dop of vacuümdop. Bijna alle whiskey karaffen zijn voorzien van een glazen dop. Dit glas is zo geslepen dat het goed aansluit op de hals van het karaf. Maar waarom wordt er niet voor een vacuüm dop gekozen? Als eerste heeft whiskey een hoog alcoholpercentage. Dit betekent dat de alcohol bijna niet vergaat. Maar zuurstof erbij kan funest zijn voor de smaak. Dit begin je vaak al na een maand te merken. Je zou zeggen in een whiskey karaf gaat dit sneller. Maar dit is niet waar want dit gebeurt ook gewoon in een fles die open gegaan is. In een gewone fles met draaidop of een vacuümdop komt helaas ook zuurstof te zitten. Dit gebeurt zodra je de drank overgiet in je glas. De beste manier om de drank echt goed te bewaren is door deze niet te openen. Het soort dop hoeft dus niet uit te maken zolang deze maar goed aansluit.

Maakt de inhoud nog uit?

Je zou denken mijn fles is 750 ml dus ik wil ook een whiskey karaf van 750 ml. Maar dit is niet zo logisch als je eigenlijk zou denken. Als je gewoon altijd een whiskey bewaard in een karaf, dan is 750 ml of 1 liter prima. Maar er zijn ook liefhebbers die de whiskey overhevelen in een klein karaf om de whiskey langer te bewaren. Stel je fles is half leeg dan zit er voor de helft zuurstof in de fles. Dit tast de whiskey aan. Door te kiezen voor een whiskey karaf met een inhoud van 300 ml zal je kleine beetje whiskey beter bewaard blijven. Afhankelijk van het gebruik kan de inhoud dus echt een verschil gaan maken.

   

Voor meer info : bezoek website