Netherlands Startpage
Image default
Auto’s en Motoren

Wat is kilometerregistratie?

Het bijhouden van een kilometerregistratie is altijd nuttig, zowel voor het ontlopen van de bijtelling als voor het declareren van zakelijke kilometers in een privéauto. Maar wat is kilometerregistratie nou eigenlijk? En wat moet er allemaal bijgehouden worden in een kilometerregistratie? Dat en meer vindt u onderstaand.

 

Definitie kilometerregistratie

Kilometerregistratie houdt in dat alle kilometers die u met de auto maakt geregistreerd worden. Dat kan zijn omdat u een auto van de zaak heeft en geen bijtelling wilt betalen, maar ook om de zakelijke kilometers die u in een privéauto rijdt te declareren.

 

Wanneer houd ik een kilometerregistratie bij?

Het bijhouden van een kilometerregistratie is verplicht op het moment dat u ervoor kiest om geen bijtelling te betalen. U dient dan met een kilometerregistratie aan te tonen dat u niet meer dan 500 kilometer privé met het voertuig heeft gereden. Kunt u dit niet aantonen, bijvoorbeeld omdat u niet beschikt over een kilometerregistratie? Dan geldt de bijtelling: er wordt dan een bepaald percentage van de cataloguswaarde van het voertuig bij uw belastbare inkomen opgeteld. De bijtelling bedraagt in het algemeen 22 procent van de cataloguswaarde van de auto. Voor elektrische voertuigen geldt in 2020 8 procent bijtelling, maar zal de komende jaren stapsgewijs stijgen.

 

Daarnaast kan een kilometerregistratie ook nodig zijn voor andere toepassingen zoals het bijhouden van zakelijke ritten in een privéauto. U mag € 0,19 per kilometer van uw opbrengst aftrekken voor zakelijke ritten die u met uw privéauto maakt. Deze regeling geldt overigens ook wanneer u een auto huurt.

 

Waar moet een kilometerregistratie aan voldoen?

In een kilometerregistratie moeten de volgende gegevens geregistreerd worden:

  • Het merk van de auto
  • Het type van de auto
  • Het kenteken van de auto
  • De periode waarin u de auto tot uw beschikking hebt
  • Per rit: de datum, de begin- en eindstand van de kilometerteller, het adres van vertrek en aankomst, de route die u hebt gereden, aard van de rit (privé of zakelijk), de privé-omrijkilometers (dit geldt als u tijdens dezelfde rit zakelijke kilometers rijdt).

 

Hoe houd ik een kilometerregistratie bij?

U heeft de keuze om zelf met de hand een kilometerregistratie bij te houden, waarbij u bovenstaande gegevens per rit noteert. Aangezien dit veel tijd kost en een hoge mate van discipline, is het ook mogelijk om de kilometerregistratie te automatiseren met behulp van een kilometerregistratiesysteem. Met een kilometerregistratiesysteem in het voertuig worden alle kilometers automatisch bijgehouden en u kunt de registratie bekijken via een online account of app.

 

Bijtelling voorkomen

Met een kilometerregistratiesysteem bespaart u een hoop tijd bij het registreren van de kilometers. Rijdt u een auto van de zaak, dan bespaart u met een kilometerregistratie ook nog eens heel veel geld. U kunt namelijk aantonen dat u jaarlijks niet meer dan 500 kilometer privé met het voertuig rijdt en hoeft daarom geen bijtelling te betalen.

 

Benieuwd naar de mogelijkheden voor kilometerregistratie? Neem dan eens contact op met TrackJack Europe, zij informeren u graag verder over de mogelijkheid. www.trackjackeurope.com

https://www.trackjackeurope.com/kilometerregistratie/