Netherlands Startpage
Image default
Hobby en vrije tijd

Makkelijk messen slijpen

Het voelt af en toe wat als een ouderwetse hobby, maar ik houdt mij graag bezig met het slijpen van messen. Vanaf kinds af aan ben ik al fan van de survival video’s van Ray Mears. Ray haalde vaak zijn survival mes te voorschijn en die kon hij eenvoudig scherp maken op een wetsteen. De verhalen van Ray Maers en het rustgevende beeld van het messen slijpen heeft er toe geleid dat ik nu nog steeds graag aan het slijpen ben. Met een paar slimme slijptrucs wil ik jullie leren om slijpstenen te gebruiken.

Hoewel ik het in het begin bijna onmogelijk vond om een expert te worden in slijpen, ben ik er toch uitgekomen. Ik heb het kopen van hulpstukken voor slijpstenen nooit een optie gevonden, dus ben ik in mijn omgeving naar andere oplossingen gaan zoeken. Hulp heb je namelijk alleen nodig als je net begint met een nieuwe hobby, later zal je alles vanuit jezelf kunnen uitvoeren, net zoals toen je leerde fietsen. Met een paar trucjes kan ik ook voor jou het slijpen makkelijk maken.

Het eerste wat je moet doen als je begint met slijpen is om de rand van je mes te markeren met een zwarte waterdichte stift. De zwarte markering op je mes zal je tijdens het slijpen gedeeltelijk weg slijpen. Kijk hierbij goed naar wat je weg slijpt, want dit geeft aan of je goed of niet goed bezig bent. Uiteindelijk moet je hele rand weer schoon geslepen zijn.

De tweede tip om de juiste hoek aan te houden is om met een aantal stuivers de ideale slijphoek te creëren. Je zult voor ieder mes een andere snede nodig hebben, dus zoek eerst uit welke slijphoek je nodig hebt. Voor de meeste koksmessen kan je uitgaan van een hoek van 20 graden. Een hoek van 20 graden kan je makkelijk namaken door je koksmes op twee stuivers te leggen. Dit zal je een goed beeld geven van hoe het er uit moet zien als je jouw mes gaat slijpen.

Hiermee moet je het zeker voor elkaar gaan krijgen om je eerste mes vlijm- en vlijmscherp te maken. Je zult niet gelijk als Ray Maers te werk kunnen gaan, maar alles heeft zijn tijd nodig. Zie het als het gebruiken van zijwieltjes, ze helpen je in het begin je fietstechniek te ontwikkelen. Zodra je voor het eerst zonder zijwieltjes gaan rijden zal je vast nog een keer vallen, maar na één of twee keer vallen zal foutloos verder kunnen.

Voor meer info : bezoek website