Netherlands Startpage
Image default
Bedrijven

Waar kunt u terecht met een klacht over de zorg?

Wanneer u als patiënt van een zorgverlener een klacht heeft over de verleende hulp dan kunt u altijd het beste deze klacht direct bespreken met de betreffende arts of organisatie zelf. U kunt deze klacht het beste schriftelijk richten aan de zorgverlener of instantie. (lees meer bij Stichting Zorggeschil) Dit omdat sinds 2017 deze klacht van u binnen zes weken moet worden opgepakt door de zorgverlener. De zorgverlener mag hierbij uw klacht nog met vier extra weken verlengen alsvorens deze een antwoord aan u geeft. Hierna is uitstel of verlening van het antwoord van de zorgverlener alleen nog mogelijk als u daar zelf toestemming voor heeft gegeven. 

Klachtenbehandeling

Wanneer u er dus niet meer uitkomt met uw zorgverlener dan is het belangrijk om contact op te nemen met de klachtenfunctionaris. Deze klachtenfunctionaris is aan de zorgverlener verbonden. Deze klachtenfunctionaris zal samen met u naar een geschikte oplossing zoeken. Overigens kan het ook voorkomen dat deze functionaris u adviseert om contact op te nemen met een instantie. Wanneer uw zorgverlener overigens geen klachtenfunctionaris heeft dan is het verstandig om contact op te nemen met het landelijks meldpunt zorg waar u geholpen kunt worden voor verdere stappen voor onderzoek naar uw klacht.

De geschilleninstantie

Wanneer u er met de zorgverlener niet uitkomt en de klachtenbehandeling geen goed verloop heeft dan kunt u twee dingen doen als patiënt. Ten eerste kunt u een rechtszaak aanspannen waarbij u een advocaat in de hand moet nemen en naar de rechtbank zult moeten gaan om tegen zorgverlener een rechtszaak aan te spannen. Maar ook kunt u sinds Janauari 2017 naar de geschilleninstantie van de zorgverlener stappen. Let wel op welke stap u maakt want de geschilleninstantie is bevoegd om een schadevergoeding tot 25.000 euro toe te kennen. Wanneer u dus op voorhand weet dat u claim veel hoger ligt is het verstandiger een rechtszaak aan te spannen.

 

Voor meer info : bezoek website